Waarom meten essentieel is bij netwerkproblemen

Drie stappen voor het stellen van de juiste diagnose

Meten in een ICT netwerk is een must bij het oplossen van netwerk performance problemen. Dit kan op vele manieren en je hoeft echt geen expert te zijn om analyses te kunnen maken. Welke tools heb je in welke situaties nodig en waarom? En wat levert het op?

Waarom meten?

Meten is in mijn ogen in veel gevallen essentieel om bij netwerkproblemen de diagnose tijd te verkorten. Indien een probleem binnen 30 minuten is opgelost, is de noodzaak van meten niet zo groot. De praktijk is echter vaak anders. In veel gevallen is het een opeenstapeling van gebeurtenissen en gevolgen op een situatie. Zonder te meten wordt het haast ondoenlijk om er achter te komen waarom iets niet goed werkt in een technische keten. Alleen door trial-and-error kun je tot een oplossing komen. Om een goede probleemdiagnose te stellen, is het daarom noodzakelijk om feiten te verzamelen. Het verzamelen van de feiten vergt de juiste tools. Vaak zijn er bij de IT-afdeling al middelen aanwezig om te meten. Dit kunnen bijvoorbeeld gratis softwareprogramma’s zijn voor het uitlezen van apparatuur, maar soms ook complete End-to-End Performance oplossingen.

Twee manieren van meten

Grofweg zijn er twee manieren voor het verzamelen van data. De eerste manier is het verzamelen van statistiek. De tweede manier is het meten van datastromen in netwerken. Dit kan door te meten in protocollen waarbij inzicht wordt verkregen in waar de vertraging zit, wat de kwantiteit van de data is en waarom iets niet goed werkt. In de protocollen bevindt zich namelijk informatie over de afwikkeling van taken. Waarom kan bijvoorbeeld een file niet geopend worden? De gebruiker krijgt een melding, maar hoe en waarom is onbekend. Meten biedt dan uitkomst door inzicht te verschaffen dat bijvoorbeeld de serverbuffers niet afdoende zijn.

Voorbeeld

Een gebruiker klaagt dat het inboeken van een order lang duurt. Het wachten is op de cursor verplaatsing tussen de regels en de invulvelden van het programma. Een diagnose stellen zonder te meten is erg lastig. Ligt het aan het werkstation? Is Windows de oorzaak van het probleem? Zit het in het netwerk? Is de server traag? Zit het probleem in de applicatie op de server die gegevens moet verzamelen op de andere SQL server? Kortom, je hebt geen idee waar de oorzaak van het probleem ligt. Door te meten kan je snel informatie verzamelen in de bovenstaande keten, zaken uitsluiten en op zoek naar de root cause.

Drie stappen voor het stellen van een diagnose

Wel is het van belang om het één en ander in kaart te brengen. De eerste stap is om een blokdiagram te maken. Dit hoeft niet direct heel precies te zijn maar is wel het startpunt. De tweede stap is om in kaart te brengen welke servers en diensten er betrokken zijn. De derde stap is om te bepalen hoe de datastromen lopen en wat de interacties zijn tussen de technische processen.

De gereedschapskist; wat heb je nodig

Wanneer ik bij een bedrijf binnenstap om performance problemen op te lossen, gebruik ik Observer Expert of een GigaStor meetoplossing. Hiermee kan ik eenvoudig fouten vinden in de technische keten. Ik zie waar bijvoorbeeld de vertraging zit of de fouten in protocollen. Met die inzichten wordt het daadwerkelijk oplossen van netproblemen een stuk eenvoudiger.

De ervaring leert dat het, zeker in het begin, best lastig is om uit de vele gegevens een juiste diagnose te stellen. Wij kunnen je helpen en hebben de tools in handen om jou meetgegevens te analyseren. Bel ons gerust!